The Backyard Project Linking students and the community

Backyard Project

Somerville Secondary College together with Communities That Care Somerville/Tyabb/Baxter Local Area Group has joined together to developed the “Big Backyard Project”.

The project begun last year were CTC used local data, obtained through the Mornington Peninsula Shire Healthy Neighbourhoods School Survey and students responses to what they would like to see changed around SSC.

The biggest response was to start an art project to make the school more attractive and remove the graffiti on the back fences on the entrance to the Wetlands. Early this year we received the good news that the project will commence.

Students in year 7 along with the year 11 VCAL students will be working with Tony Sowersby, artist in residence, to produce a “Wetland – pre settlement” theme mural that will be running along the fence line on the entrance to the wetlands.
Teaching coordinators of this project are Catherine Arnold and Catherine May.











The Peninsula Weekly Article.

http://www.peninsulaweekly.com.au/news/local/news/general/somerville-secondarys-skills-bloom-with-wetlands-project/2595217.aspx





The Community That Care Newsletter Article.

Extract from the Community That Cares 2012 June Article





VisionStream – Community Investment.

http://www.visionstream.com.au/about-us/community-investment/

















The launch of Somerville Secondary College’s Big Backyard mural on Monday 12 November saw the culmination of a student driven art project that was two years in the making. Under the guidance of renowned Peninsula artist Tony Sowersby and dedicated teachers Catherine Arnold and Catherine May, Year 11 VCAL students mentored the College’s Year 7 students to design and create a 36 metre mural featuring pre European fauna and flora.


The project was funded through the Mornington Peninsula Shire’s Communities that Care organisation, and was proposed by students to cover graffiti that was identified as a community issue and was particularly detracting from the school’s redeveloped wetland precinct. The project was ably and generously supported by the members of the Somerville Tyabb Men’s Shed organisation who volunteered their time to work with the VCAL students to design and construct the framing for the sizeable artwork. The colourful mural features prominently at the northern end of the wetlands and has become an eye catching feature for all visitors to the school.